Tudatosság és nyitottság

Kezdőrúgás

Hogyan tehető rendbe a leamortizált közbeszéd?

2018. március 16. - Közéletünk

 

Mielőtt az oldal elindult, az oldal két szerkesztője, külön-külön utakon járva próbálta meg az emberek figyelmét a józan ész, a kultúrált magaviseletű politizálás illetve a politikában való aktív részvétel fontosságára. 

Március 15-e apropóján aztán egymásra találtunk, amihez kellett a korábbinál aktívabb online megnyílvánulás mindkettőnk részéről. Amikor megkérdeztem Marcit, őt mi vitte rá, hogy most kezdje el ilyen téren a véleménynyílvánítást, azt a választ kaptam, - nem annyira meglepő módon - hogy most telt be nála a pohár. Az én esetemben ez egy kicsit személyesebb. Korábban nem - talán ez a legideillőbb - mertem nyíltan kormánykritikus politikával foglalkozni, aggódva a későbbi munkáltatóm politikai hovatartozásától. Azonban ennek az időnek vége, és már nagyon itt volt az ideje.


                              Egy vidám csevely az online térből. És ez még egy finomabb változat.

Sajnos, aki ma azt mondja az országban, hogy ennek az uszításnak és migránsozásnak csak a Fidesz táborában van jelentősége, az téved. Ez a fajta kommunikáció, amit a képen is láthattok, mára mindennapossá vált. Ehhez tökéletes példa lehet a nemzetisporton bármilyen Real Madriddal vagy Barcelonával kapcsolatos hír alatt megnézni a kommenteket. Ezekből azt szűrheti le az ember, hogy ezek tényleg ki nem állhatják egymást. És itt egymást kicsit sem ismerő emberekről beszélünk! Az, hogy egy eltérő vélemény miatt elkezdünk anyázni, a másikat elküldeni a francba (és most nagyon nagyon, nagyon finoman fogalmaztam), az a közbeszéd olyan mértékű elmérgesedését mutatja, mintha az emberek zsigerből gyűlölnék egymást. Képzeljük el, ahogy a különböző facebook oldalakon kommentelő nyugdíjasok az unokáikat is "sorosbérencnek" és "patkánynak" neveznék, miközben a húst rántják ki az vasárnapi ebédhez.

A gyűlölködő kommentek nem most lettek feltalálva, és nem csak az uszítás miatt esnek egymásnak az emberek miután billentyűzetet ragadnak. De mint tudjuk, a félelem a legrosszabbat hozza ki az emberekből, amelyre a propaganda csak rátesz egy lapáttal. 

A Közéletünk oldalán arra teszünk kísérletet, hogy értelmes, gyűlöletmentes véleménynyílvánítás valósulhasson meg honfitársainkkal, egy konstruktívabb Magyarországért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr513743874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.