Tudatosság és nyitottság

Hagyjuk is a mocskos politikát!

Beszélgetés a Faterral

2018. március 25. - Közéletünk

 

Valamelyik nap beszélgettem Faterral, meséltem neki a blogról, meg hogy jó látni, hogy egyre több ember (kultúráltan) politizál. Nem kellett sok idő azonban, hogy áttérjünk az aktualitásokra, tudjátok, a klasszikus. Meséli, most olvasta, hogy tudod, persze így buszoztatták a békemeneteseket vidékről meg Lengyelországból közpénzen, meg, hogy valamelyik Fideszesnek (Szabó Zsolt, hatvani országgyűlési képviselő) van milliárdja egy offshore számlán. Tényleg a klasszikusok. Ezután jött amit már sokszor hallottam, de most ütötte meg először a fülemet igazán: Mindegy, hagyjuk is a mocskos politikát, mesélj inkább mi van veled. 

Hagyjuk is a mocskos politikát! Miért mocskos a politika? Vagy inkább, mitől lett az? 

A kérdésekre lentebb keresem a választ. Amióta elkezdtem követni aktívabban a politikát (kb 2012), egyre jobban fölfigyeltem a baráti-családi beszélgetésekre. Előételnek egy kis panaszkodás, főételnek jöhet, hogy mi minden szar ebben az országban, köretnek a "ki épp mit lopott el" (akkor épp Simicska volt a hunyó), desszertnek meg a "hát ja de mit lehet tenni" a hab a tortán meg a mocskos politikusok. 

Félreértés ne essék, tényleg azok. Ami a legutóbbi két Fideszes és két MSZP-s kormány alatt lezajlott, az egy tragikomédia. Az utóbbi gazdaságilag, előbbi erkölcsileg küldte még egy pofonnal padlóra az országot. 

Be kellett látnom, hogy mellesleg igazuk van azoknak, akik úgy látják, ebbe a politikába tényleg nem érdemes belefolyni. Ez egy ördögi körnek tűnhet: "Nem érdekel a politika, mert nem értem mi zajlik benne, és amúgy sem tehetek semmit. Amúgy sem értem mi történik, így minek foglalkozzak vele." Ebből egyféle képpen lehet kitörni, ha elkezdünk tenni valamit. 

Ez olyan mint a Harry Potter 3-ban, amikor Harry várja, hogy megjelenjen az apja patrónusa és elkergesse a dementorokat, de rá kell jönnie, hogy igazából az ő aki ezt megteszi, és ha ő nem tesz semmit, akkor senki. 

A válasz a mitől lett mocskos a politika kérdésre: A politika mindig is ilyen volt. Azonban az emberek kerültek egyre távolabb a politikától. Nem azt mondom, hogy mindenkinek politikusnak kell állnia. Viszont pont erről szól az állampolgári részvétel. Belefolyni a helyi ügyekbe, olvasottabnak lenni, tudni, hogy mi történik körülöttünk. Ahogy lejött, a legalapvetőbb módja a nemtetszés kifejezésének, az a tüntetés. De lassan már tüntetni se mennek el az emberek, a legutolsó igazán nagy megmozdulás az internetadó miatt zajlott 2014-ben. Ez is sajnos sokatmondó. Nem az Alaptörvény megváltoztatása, nem a magánynyugdíjpénztárból 'kivett' 3 ezer milliárd forint (a magyar gdp 10%-a) veri ki a biztosítékot, hanem az internetadó. Persze vitathatatlanul fontos, ha erre extrán fizetniük kéne az embereknek, akkor tényleg csak az m1 jutna el az ország minden pontjába.

Viszont itt jön a lényeg! Az emberek ha jöbban odafigyelnek, mi folyik körülöttük, akkor tudják, hogy az internetadó is csak egy csali volt, elterelvén a figyelmet az amerikai kitiltási botrányról. És bejött! Ezen a téren kell nagyobb odafigyelés, hogy az embereket kevésbé lehessen hülyének nézni.

Az alábbi ábra pont ezt mutatja: 

Minél nagyobb az állampolgári részvétel, annál jobban működik egy kormány (egy normális) 

forrás: London School of Economics

Ahol az állampolgárok aktívabban részt vesznek a társadalmi folyamatokban, annál jobban működik a döntéshozatal, annál elégedettebbek az emberek, annál jobban megy a gazdaság. Ezt egy másik szemszögből is lehet nézni: Ahol az emberek a társadalmi aktivitásukkal vesznek részt a döntéshozatalban (akár helyi ügyekben), ott sokkal kisebb a valószínüsége, hogy kiskirályok keresztülvigyék a saját akaratukat, mindenkit hülyének nézve. Azáltal, hogy az emberek közelebb kerülnek a politikához, annál nagyobb nyomásgyakorlás jön létre a politikusok irányába. 

Mert amíg arra várunk, hogy feltűnjön a megmentő, aki ráncba szedi gazdaságilag, társadalmilag és erkölcsileg az országot, aközben azok teszik ennek az ellenkezőjét, akiket mi ruháztunk fel hatalommal, hogy képviseljék az érdekeinket. 

Itt az ideje a saját érdekünket képviselni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5013777970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2018.03.27. 23:50:38

A Manyuppal kapcsolatban nincs igazad, hiszen pont azok VETTEK KI pénzt a nyugdíjrendszerből, akik létrehozták a kötelező manyupot /eleve egy oximoron hogy kötelező meg magánnyugdíj/. Ez volt az egyik legfontosabb oka az államadósság elszállásának, mármint hogy az állam hitelből fizetett nyugdíjat. Ezt a fidesz úgy oldotta meg hogy beszántotta a rendszert, meg is szünt az eladósodás.

A politika meg ilyen volt és ilyen is lesz, mert a kapitalizmus meg a demokrácia eleve kizárja egymást, a kapitalizmusban a győztesé minden, a demokráciában meg a hülye véleménye ugyanannyit ér mint a nobel-díjasé.

Tehát idill-közeli demokrácia ott tud müködni ahol a polgroknak kb. ugyanannyija van, kevés a szegény és a gazdag.

Azonban a kapitalizmus alaptörvénye, amit már a Biblia is tartalmaz, hogy a gazdag gazdagabbá válik, a szegény meg szegényebbé, ráadásul ma már globális méretekben, így a demokrácia általában nem túl tartós.

arabok balrol 2018.03.27. 23:55:52

"Ahol az állampolgárok aktívabban részt vesznek a társadalmi folyamatokban, annál jobban működik a döntéshozatal, annál elégedettebbek az emberek, annál jobban megy a gazdaság."

Erre jó példa pl. a népi Kína évi 6-10% növekedése és mondjuk az évi 1% alatt teljesítő európai országok, amiknél még mi is jobba teljesítünk.

dare 2018.03.28. 01:06:38

"Minél nagyobb az állampolgári részvétel, annál jobban működik egy kormány"

Ez teljesen igaz, a gond ott kezdődik, hogy a lakosság nagy része a háta közepére kívánja a politikát, és nem lehet őket korholni ezért, mert igazuk van.
Aki beszélget politikáról ismerőseivel vagy a munkahelyén, bárhol, az tudja mennyi negatív vélekedés van a pártokról, mi az ami zavar nagyon sok megcsömörlött honfitársunkat.

A Fidesz korrupciója, gyűlöletkampányai, pökhendisége, és még hosszan lehetne sorolni mi minden, nagyon sok itt élőt zavar.
Az Mszp kormányzására is sokan emlékeznek még, azért sok furcsaságot csináltak ez alatt a 4 év alatt is szokásukhoz híven, nem pont őket tekintik a szavazók a Fidesz alternatívájának.
A Dk össze van ragadva az Mszp-vel, legalább ha markánsabban különállnának tőlük akkor talán, de nem igazán sikerül nekik ez, és ez a se veled, se nélküled kapcsolat sokakat taszít.
Legalább indultak volna közös listán, mert amit leműveltek most is, az sok választót arra ösztökélt, hogy minél távolabbról szemlélje ezt a politikának nevezett valamit.
A Jobbikban megint van egy akkora széthúzás, ami véleményem szerint hamarosan pártszakadáshoz fog vezetni náluk.
Még lemeccselik ezt a választást, de a májusi tisztújító azért ki tudja mit okoz majd a pártnak.
Most teljesen összezártak, minden szép és jó, egységben az erő, de én nagyon sok politikust nem tudok elfogadni abból a pártból, és sokan mások is így vannak ezzel.
Az Lmp is hibás, amiért egyedül veszi fel a harcot ezekkel és a Fidesszel szemben.
Már rég össze kellett volna minél több mérhető pártot maga köré trombitálnia, és akár a Kétfarkú, a Momentum, a Moma, az Együtt, szóval ezek közösen már komolyabb erőt képviselnének közösen a 4 nagyobb ellen, mint külün-külön mindegyikük.
Ezt is látják a kiábrándultak, mi a francnak osszák meg a normálisabb pártok ennyire az erejüket, mivel nem adnak egy halvány reményt se a választóknak, ezért többségük legyint az egész politikai mezőnyre.

Nem lesz magas a részvétel, legalábbis jelen állás szerint én nagyon ezt érzem.
Ha az lesz, az inkább a Fidesz ellen fog szólni, és nem azért, mert az Mszp, a Dk, vagy akár a Jobbik olyan hű de jó alterníták lennének a Fidesz ellen.
Nagyon szurkolok ennek a 3 pártnak, akikre semmiképp nem tudnám adni a listás szavazatomat, hogy valahogy sikerüljön velük együtt, és velünk választókkal közösen valahogy lebontani a NER-t , és rendeződjenek itt a dolgok.
Ha ez megtörtént, akkor jó lenne a kicsiknek valahogy felnőni a nagyokhoz, akár összefogással, akár új, komolyabb szereplőkkel, mert ez hogy ide-oda pakolgatják meg becsmérlik őket állandóan, az megint nem a legjobb megoldás a tömegek elnyerésére.

Nagyon kell egy olyan erős párt vagy pólus, ami nagyobb tömeget lenne képes megmozgatni.
Ez már most nem fog összejönni, minden kisebb párt vonja le ebből a konzekvenciát, és találják ki hogyan lehetne minél jobban megszerettetni a megcsömörlött szavazókkal a politikát.

Nem csak rajtunk múlik, ha a pártok nem partnerek, és nem a mi elképzeléseink szerint politizálnak, akkor hamar beleun mindenki előbb vagy utóbb a cselekvésbe.
Én nem fogom nézni, hogy a nagyobb pártok azt csinálják a kisebbekkel, amit csak akarnak.
Mind a Jobbik, mind az Mszp megszólalásaiban egy Fidesz 2.0.
Tényleg jussunk már el egy olyan szintre, hogy ne a Fidesz, ne az Mszp-Dk, és ne a Jobbik alakítson már itt kormányt.
Vannak mindben jó képviselők, de annyi azért nincs, hogy jóérzésel bármelyikre is behúzná a választók többsége az x-et.
Nagyon kíváncsi vagyok a választási részvételre, és arra hogy mennyi szavazatot kapnak majd listán ezek a pártok.