Tudatosság és nyitottság

A tudás a legjobb fegyver az elnyomás ellen

Miért félünk az ismeretlentől?

2018. április 06. - Közéletünk

A posztot Ferenc Pápa állítólagos nyilatkozata, valamint az arra adott reakció ihlette. A lényeg az, hogy Ferenc állítólag úgy nyilatkozott, hogy a pokol nem létezik. Ez egy átlagos, mérsékelten vallásos ember számára egy mérsékelten meglepő tény, esetleg elhúzza a száját, hogy hmm, pokol, ja ez valószínüleg nem létezik. Se kénes tűz, se szarv, se örök kárhozatás. Mondom oké, kárhozunk itt a Földön eleget.

Csupros fazon se szántja keresztül az eget a chopperén. Milyen kár. 

Ami ennél is meglepőbb volt viszont, az a Vatikán kétségbeesett reakciója, egyből amint napvilágot látott az előző hír. Röviden összefoglalva a lényeg az, hogy mindenki megnyugodhat, a pokol létezik, a pápa igazából nem is interjút adott, csak magánbeszélgetést folytatott, amúgy is a beszélgetésnek nincs leirata stb. stb. 

Ezt lefordítanám a megrettent hallgatóságnak: 

Mindenki rettegjen továbbra is, a pokol létezik, ha pedig nem úgy cselekszetek, ahogy Isten (egyház) mondja, akkor mind oda juttok!

Ez a felismerés egyből belémütött amikor olvastam, szinte röhejesen egyértelmű és átlátszó volt. Kiváncsi vagyok ki hogyan értékeli ezeket önmagában, nekem ez csak egy volt a sok közül az utóbbi hónapokban, amikor rájöttem, hány féle képpen mossák át az emberek agyát és játszanak a félelmünkre. 

Történelem órákról emlékszem, amikor Luther kikelt a búcsúcédulák ellen. Emlékszem arra is, milyen röhejesnek gondoltam, hogy az emberek bedőltek ennek, persze majd megváltást nyersz 20 pengőért. Ma is valami hasonló a helyzet, de mivel benne vagyunk, így jóval nehezebb kívülről tekinteni a történésekre. 

Tudom, hogy valószínűleg sokan felháborodnak ezen, meg is értem. Ezzel kapcsolatos jutott eszembe azonban a címet ihlető mondat, amely a Star Trek Voyager vulkáni karakterétől, Tuvoktól származik, és melynek akkor lesz igazán jelentősége, ha megértjük, mit is mondott.

Elhiszem, hogy ez ijesztően hathat, azonban hajlamosak vagyunk ezekre a helyzetekre félelemből teljesen elutasítóan és aggresszívan reagálni. Mintha ez a helyzet ismerős lenne valahonnan. Várjunk csak! Megvan!

Két okból is össze tudom kötni a fentebb említetteket a mai itthoni helyzettel. Ügyes gyerek vagyok mi? Egyrészt az uszításnak és gyűlöletnek kitett tömeg, amely minden más véleményre dühvel és támadással reagál, természetesen félelemből. Másrészt nem ismerős a "rettegés" jeligére felhúzott agymosás? Pokol vagy migránsok, igazából már nincs jelentősége.

A lényeg, hogy félj, így sokkal könnyebb irányítani Téged. Erről szól az egész. A különbség annyi, hogy erre a Fidesz 3 éve jött rá, az egyház meg 2000 éve. Ezt kellene lassan megváltoztatni. Tuvokhoz pedig annyit adnék hozzá, hogy a félelemnek egy versenytársa van, ez pedig a szeretet. Ezt veszi el tőlünk az, aki saját céljára gerjeszti az előbbit.

Félreértés ne essék, nem vagyok ateista, nem célom a vallásos emberek leszólása sem. Meg úgy en bloc a leszólás sem. Csak a manipulációt nem szeretem. Se itthon, se globális szinten. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5513814204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DunábaLövetési miniszter 2018.04.07. 00:52:09

"A tudás a legjobb fegyver az elnyomás ellen."

Marhasag. Semmire nem mesz majd a tudasoddal, amikor majd Aprilis 9. reggel, ott allsz te is a Dunaparton, es Dunaba lovunk, a tobbi mocskos, hazaarulo, sorosberenc, libsivel.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.07. 07:44:34

"A tudás a legjobb fegyver az elnyomás ellen"

Így igaz, Ezérr is hadakoznak a liberálisok a tudás ellen. Tájékozott embereket sokkal nehezebb becsapni.

Sorrybori77 2018.04.07. 08:12:20

@DunábaLövetési miniszter
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár

Tisztelt Uraim!

Ti egyébként nem féltek, hogy előbb vagy utóbb rátok rúgja majd valaki az ajtót az elmegyógyintézetből és kényszerzubbonyban visznek el titeket a gumiszobába?!

Két pszichopata állat, tisztára mint Breivik! Hogy a francba rohangáltok ti szabadon ilyen megroggyant elmével? Remélem, hogy ezek az iszonyat ellenséges, gyölülködő, népírtó hozzászólások megmaradnak a "vicc" szintjén és nem fajul tettlegességig. Bele se merek gondolni, mi lenne ha ne adj isten fegyver is lenne a tulajdonotokban!

Szépen kérlek benneteket, gondolkozzatok el ezen egy kicsit, poén-poén oké, de mindennek van határa, értitek ugye?! Ezekkel a hozzászólásokkal semmivel nem vagytok különbek a muzulmán terroristáknál!

Remélem megjön az eszetek és visszavesztek egy kicsit, főleg te Birca! Te vagy itt a legaktívabb szociopata!

sakkosfx 2018.04.07. 08:32:30

Az átverős nép nem szereti, ha átlátnak rajta! Ezért cseszte szét az oktatást is! A saját tapasztalatban hiszek és nem az átverős népnek!

Gleccsertetű 2018.04.07. 08:51:30

A poszt címe igaz. ezért nem szavazunk a libsikre

Jakab.gipsz 2018.04.07. 09:11:07

Tekintettel arra a tényre, hogy Isten és a terve tökéletes, az ostobaság elkészítését rábízta az emberre, aktuális esetünkben a Sátán fattya Sorosra.

Közérthetőbben ugyan ez elmondva a figyelmetlen és felületes emberek számára.

A kutya nem gyűlöli a bolhát, (kullancsot és más parazitát) csak kellemetlen ez a szomszédság, a parazita az aki gyűlöli a tőle megszabadulni akaró kutyát, és hangosan panaszkodik, mint ahogyan Soros vádaskodik.

Soros és csicskásai pedig sopánkodnak, végveszélybe került a paraziták demokráciája.

Ha győz a keresztény demokrácia.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 09:57:24

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

$pi$ 2018.04.07. 10:24:37

"Pokol vagy migránsok, igazából már nincs jelentősége."

A pokol egy mese. Képzeletbeli dolog, amit több ezer évvel ezelőtt találtak ki az emberek, akik gyakorlatilag semmit sem tudtak a világról. Legenda. A pokolról a keresztény egyházak azt állítják, hogy létezik, ezt semmivel nem bizonyítják, valamint azt állítják, hogy a pokoltól kimondottan félnünk kell. Az életünk minden egyes kis darabkáját úgy kell megszerveznünk, ahogyan ők mondják, különben mérhetetlen szenvedés vár ránk a pokolban.

A migránsok ezzel szemben léteznek. Tény, hogy migráció van, tény, hogy sok-sok ember akar eljutni európába és tény, hogy miután idejutottak sok-sok ember szerint fenekestől fel kell forgatni a mi életünket. Már most lefejezéseket, gyilkolást követelnek, már most el akarják venni sok európai ember szabad élethez való jogát. Ha rákeresünk az interneten láthatjuk, hogy ahonnan jönnek ott már rettenetes életkörülményeket alakítottak ki ugyanezen elévek alapján, tetőről lelökés, kövezés, lefejezés, nyakelvágás van a videókon amik bemutatják, hogy milyen világot tartanak megfelelőnek az emberek számára.

A pokol létezésére semmiféle bizonyíték nincs, a migráció által behurcolt iszlám rémtetteiről konkrétan videók vannak.

A kormány azonban nem mondja, hogy a migrációtól rettegnünk kell, nem mondja, hogy mindenben azt kell tennünk, amit ők mondanak, nem állítja, hogy az egész életünket újra kell szerveznünk az ő állításaik alapján. A kormány azt mondja, hogy a tömeges migrációt meg kell akadályoznunk, mert veszélyes a társadalomra. Mint ahogyan veszélyes az ittas vezetés, a környezetszennyezés, a járványok, az árvizek. Ezektől sem kell rettegnünk, de ezeket is meg kell akadályoznunk.

Szóval de, van különbség, igen sok különbség van, sőt, egyáltalán összehasonlítani a kettőt és azt mondani, hogy hasonló dolgokról van szó egyszerűen hazugság.

$pi$ 2018.04.07. 10:28:27

@Jakab.gipsz: "Tekintettel arra a tényre, hogy Isten és a terve tökéletes,"

A kereszény isten mindentudó, ápp úgy ismeri a jövőt mint ahogyan ismeri a múltat. Teljesen lehetetlen, hogy a keresztény istennek bármiféle terve legyen., pont annyira, mint ahogyan neked sem lehet terved arra, hogy mi történjen múlt szombaton.

$pi$ 2018.04.07. 10:37:15

"Csak a manipulációt nem szeretem. Se itthon, se globális szinten. "

Érdekes, megpróbáltál egy hamis párhuzamot állítani a pokol és a migráció, a keresztény egyház és a kormány, képzelt és valós problémák közt. Ezzel próbáltad meg megváltoztatni az emberek érzelmi beállítottságát, az attitűdjét a kormánnyal, a migrációval kapcsolatban, miközben eltitkoltad, hogy két nagyon különböző dolgot próbálsz meg egybemosni. Közben úgy teszel, mintha a migráció nem lenne valóság és nem jelentene veszélyt.

Azaz megpróbáltad manipulálni az olvasóidat. :(

Jakab.gipsz 2018.04.07. 11:20:33

@$pi$: Ejnye bejnye, felületes vagy, ezért kissé hitetlen is vagy. Ezért megjegyzem, "Isten fogalmát" nem mi a Magyarok találtuk ki.

$pi$ 2018.04.07. 12:33:14

@Jakab.gipsz: "Ejnye bejnye, felületes vagy, ezért kissé hitetlen is vagy."

Nem, nem vagyok felületes és nyilván nem azért nem hiszek el több ezer éves buta történeteket, mert felületes vagyok, hanem azért, mert nem ettem meszet. Nem vagyok döbbenetesen hiszékeny ezért nem keverem össze a mesét a valósággal.

"Ezért megjegyzem, "Isten fogalmát" nem mi a Magyarok találtuk ki.""

Szalmabáb érvelés, természesen soha nem állítottam, imlikáltam, sőt soha nem is céloztam arra, hogy "mi magyarok" találtuk ki "isten fogalmát". Ha ilyet hiszel az csak a te fejedben létezik.

$pi$ 2018.04.07. 12:37:46

@Jakab.gipsz: Csak az érdekesség kedvéért, le tudnád írni, hogy mi a csodát értesz az alatt, hogy "isten fogalma"? Merthogy amúgy semmi értelme nincs ennek a szókapcsolatnak, úgy hangzik, mintha valaki nagyon filozófikus akart volna lenni, de nem jött össze... :)

Nem azt akartad írni, hogy "istenfogalom"? De akkor kié, kinek az istenfogalma?

várom a levelet 2018.04.07. 12:58:11

@DunábaLövetési miniszter: neked is három általánosod van,mint a farkasflórinak?

várom a levelet 2018.04.07. 13:00:10

@Sorrybori77: jó szomszédok lesztek az orbánnal.

várom a levelet 2018.04.07. 13:01:39

@DunábaLövetési miniszter: igaz,keresztény,békeszerető ember vagy.

várom a levelet 2018.04.07. 13:06:17

@Jakab.gipsz: nagyobb paratizát,mint a mészáros,meg a tiborc,meg mindenki aki a saját jábunkin áll,nehéz lenne elképzelni.az apja nem hiába verte az orbánt,a bányákkal jól kistrafírozta..

várom a levelet 2018.04.07. 13:09:57

@$pi$: ha isten a saját képére teremtette az embert,nem csoda,hogy nem mutatkozik.én is elbújdokol nék szégyenemben.

2018.04.07. 13:18:10

'Történelem órákról emlékszem, amikor Luther kikelt a búcsúcédulák ellen. Emlékszem arra is, milyen röhejesnek gondoltam, hogy az emberek bedőltek ennek, persze majd megváltást nyersz 20 pengőért. '

Jobban kellett volna figyelni az órán.
Megváltást soha nem árult az Egyház. A búcsúcédula a tisztítótűzre vonatkozik, oda pedig az kerül, aki üdvözül.

Tisztességes Természettudomány 2018.04.07. 13:51:45

OK, lehet leásni 2000 kilométerre a Föld alá, és bebizonyítani, hogy van-e pokol vagy nincs.
Amíg ez nem megy, addig a pokol létezése nem tudományos vita tárgya, hanem hit kérdése.

midnightcoder2 2018.04.07. 15:33:07

Rettegni valóban nem kell, de azért az a régi mondásunk sem egy hülyeség, hogy jobb félni, mint megijedni. Aki nincs tisztában a körülötte lévő világ folyamataival, az csak néz mint zsidó a kristallnacht után, amikor a nyakába szakad a történelem. Ma is van pár olyan időzített bomba a világban, ami számunkra ugyanúgy toxikus lehet mint anno a kis kefebajuszos ember. Ilyen a globális felmelegedés, Európa gazdasági eljelentéktelenedése, ilyen a várható technológiai forradalom, és igen, ilyen az afrikai népességrobbanás, az iszlám szélsőség térhódítása, és az ezekből adódó várható migrácós feszültség.

Be lehet dugni a fejünket a homokba, azzal, hogy ugyan már, ezek a dolgok nem léteznek, de ez pont nem az amiről hegyes fülű barátunk beszélt a Star Treekben.

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.04.07. 17:33:58

Ismet kamionnal gazolt a tomegbe egy kedves iszlamista menekult agysebesz Nemetorszagban. Az persze furcsa, hogy nem azt uvoltotte, hogy vigyazat agysebesz vagyok, hanem hogy Allah Akbar.

Tamáspatrik 2018.04.07. 17:35:13

A pokol nem létezik mindaddig, amíg mi emberek meg nem teremtjük, ami elég gyakran sikerül sajnos...