Tudatosság és nyitottság

A veszélyes Nyugat

Tényleg az EU a pokol bölcsője?

2018. május 26. - Közéletünk

Tegnapelőtt írtam egy posztot arról, hogy már Szerb Antal is rámutatott közel 100 évvel ezelőtt, hogy mi mindig is és mennyire a Nyugathoz akartunk tartozni.

Nagyszerű gondolatok, pláne, hogy ma még annál is aktuálisabbnak tűnik. Azonban ami feltűnt, hogy a kommentek között (nem) meglepő módon előjött megint a libsizés meg a brüsszelezés, viszont ennél most már tövább jutottunk, a neo-liberalizmus eggyel nagyobb fokú ismeretére utal, hogy a gender meg transzneműek is előkerültek.

Szükségesnek tartom leírni és hangsúlyozni újra, hogy a kormánykritika, vagy a Nyugat-pártiság - bár nevetségesen az utóbbi már alapvetően feltételezi az előbbit - nem jelenti azt, hogy valaki liberális, ahogy az sem, hogy ha valaki nem uszít egy másik nép ellen, attól még lehet keresztény-demokrata.  

Képtalálat a következőre: „dangerous europe”

Szóval ami feltűnt, hogy az emberek (feltehetőleg Fidesz-szavazó) tényleg azt gondolják, hogy a nyugati országok a fertő, ahol semmi jó dolog nem történik, afrikai kannibálok (ez most komoly? - úgy az egész videó - ) grasszálnak az utakon, késelnek, az emberek rettegnek. Az oké (nem), hogy a nép, amely M1-en és TV2-n tájékozódik, úgy gondolja, hogy ő a béke és nemzetbiztonság szentélyében élhet meg minimálbérből, de ha csak annyit teszünk hozzá, hogy a gyereküket is esetleg így nevelik, ott kezdődik az igazán nagy baj. 

Azok a hírek, hogy a gyerekek az iskolában sorosoznak vagy migráncsoznak már nem szolgálnak sajnos újdonsággal, de ha abba gondolunk, hogy ha meghallják mondjuk azt a szót, hogy brüsszel, egyből valami sátáni dologra asszociálnak, mintha azt hallották volna, hogy Voldemort, vagy kelbimbó.

Egy olyan generáció felnevelése zajlik éppen, amely el lesz idegenítve Európától, attól ami fejlett, ami nem szegénység, amihez az utóbbi ezer évben kézzel-lábbal próbáltunk kapaszkodni.

Mert arról nem olvasnak a hírekben, hogy hány ezer eurót keresnek az emberek, mennyivel egészségesebben élnek (miközben  Magyarország a legelhízottabb ország Európában), mennyivel boldogabbnak értékelik a saját életüket, vagy mondjuk, hogy a holland vidék meg a magyar vidék össze sem hasonlítható egymással. Annak nincs igazán hírértéke, azt már megszoktuk. Meg azzal nem lehet riogatni a népet. 

Képtalálat a következőre: „happiness index europe”

 

Vidám látvány, ahogy Magyarország ott piroslik. Vajon mi lehet ennek a boldogtalanságnak az oka? 

Ha most elmennénk megkérdezni az utca emberét, hogy mit gondol Nyugat-Európáról, mit gondoltok, mit mondanának? Az ország egyik fele el kezd mesélni, hogy az unokája/gyereke ide és ide ment dolgozni, a másik fele pedig büszként veri a mellét, hogy hála Orbán Viktornak meg vagyunk védve. Ahhoz az Európához, ahova mindig is tartozni akartunk, most, a 21. században kerülünk egyre távolabb, miközben minden korábbinál több lehetőségünk lenne felzárkózni hozzá. 

Európa démonizálása nagy valószínüséggel folytatódni fog, de vajon mivel lehet ezt a trendet a fejekben megváltoztatni? Adjunk mindenkinek egyet Szerb Antal "Magyar Irodalomtörténetéből"? De lehet már Ő is Soros ügynöke, elvégre tudjuk honnan származik.  

Ha tetszett a gondolatmenet és az érték az írásban, kérjük támogass minket egy kedveléssel, hogy még több emberhez eljuthassunk! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3914003552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.26. 08:29:38

A fideSS maffiának rabszolgákra van szüksége. Erre készítik fel a következő generációt. És a tisztelt szülők, nagyszülők még tapsikolnak is hozzá, hogy a kölkök a fideSS vagy Putyin rabszolgái lesznek.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.05.26. 09:24:41

Jelenlegi alakjában nincs szükségünk a nyugatra, immár 28 éve szívják a vérünket.

2018.05.26. 09:37:21

@maxval balcán bircaman: aha. Hazátlan bulgár tetű, te márcsak tudod. Ja, nem, a bűntársaid most épp ezt találták ki, te meg hűséges III/3-asként szajkózod.

Közéletünk 2018.05.26. 10:48:24

@hullajelölt88: kérlek hagyjuk már ezt a FideSS dolgot. Ezzel mennyivel jutunk előrébb? Értelmes párbeszédet kell kezdeményezni, nem a másikat fikázni. Tökmindegy milyen oldalról jön

Közéletünk 2018.05.26. 10:49:43

@maxval balcán bircaman: milyen formában lenne? tény, hogy sok minden nem úgy megy, ahogy mehetne és kellene, viszont többek között a fejlesztések, amig az utóbbi 8 évben megvalósultak, nagyon nagy arányban az EUs pénzeknek voltak köszönhetők

2018.05.26. 10:59:34

@Közéletünk: miért, a fideSS-szel mennyivel jutunk előrébb?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.05.26. 11:00:11

@Közéletünk:

Ez tévedás. Az EU-s pénzke a tőlünk elsíbolt pénzek kis részének visszaadása csak.

tireless treehugger 2018.05.27. 01:12:52

Miért kellene megállítani?. Európa sokszínű, ilyenre is szükség van, a legerősebb motiváció.

Segítek hogy igazán érthetőbb legyen.
40 éve volvográdban mondta nekem egy nagytudású ember. "Figyeld az összefüggést, nekünk van szputnyikunk az űrben és közben sáros utcában élünk. A németeknek nincs szputnyikjuk és tiszta rendezett körülmények között élnek. És amíg az a szputnyik ott lesz fent addig itt mi sárban fogunk élni."
Azóta megtanultam hogy ebben a hasonlatban nincs olyan hogy "amíg". Az a szputnyik mindig ott volt és mindörökké ott lesz.

közép dunántúli régió 2018.05.27. 11:14:18

@tireless treehugger: az USÁ-nak meg ott van fenn a szputnyikja, és lám, mégsem sáros utcában élnek. És akkor sem éltek abban.
Nem arról van szó inkább, hogy a szovjet rendszer egy élhetetlen és működésképtelen romhalmaz volt, míg a másik oldal nem?

_most_ 2018.05.27. 11:18:55

A nyugatot leginkább a szerencsétlen jobboldaliak utálják, akiknek szar az életük, ezért azzal próbálják vígasztalni magukat, hogy Nyugaton se olyan jó az élet, nehogy tenniük kelljen valamit. Persze aki szorgalmas, és tenni akar az elmegy nyugatra,

_most_ 2018.05.27. 11:25:40

Azért nem hittem, hogy alig 30 évvel a szocializmus bukása után megint az lesz a párt propaganda, hogy a Nyugat hanyatlik és az imperialistáktól meg kell védeni az országot.

_most_ 2018.05.27. 11:32:00

@Cycmen: jaj, ugyanezt mondták a komcsik is, aztán végül a Szovjetunió omlott össze.

_most_ 2018.05.27. 11:55:05

@Cycmen: Nyugaton rendes fizetést adnak, amiből könnyedén meg lehet élni, szerintem az a lúzer, aki Magyarországon marad, hogy ugyanazért munkáért negyed annyi fizetést kapjon, miközben egy érettségi nélküli gázszerelő 100 milliárdokat keres a magyarok munkáján.

_most_ 2018.05.27. 12:01:30

@Cycmen: csak nézzük meg melyik oldal nyalja az ex-kgb-s ruszki diktatátor seggét, na azok voltak a komcsik. Orbán ellenzékben még szidta a ruszkikat, és kiállt Tibet mellett, ma meg Putyin pincsije lett és komcsi emlékműveket koszorúz meg Kínában. Ezek vagytok ti, gerinctelen seggnyaló szolgák, akik a hatalomért bármire hajlandók.

midnightcoder2 2018.05.27. 12:07:58

@_most_: Azért a mai nyugat, meg a 30 évvel ezelőtti, meg a 100 évvel ezelőtti nem egészen ugyanaz.
Ady Endréék anno rettenetesen akartak csatlakozni a Nyugathoz. Vajon a 40-es években is nagyon akartak volna ? A világ olyan dolog, ami változik időnként.

_most_ 2018.05.27. 12:26:35

Teljesen egyértelmű, hogy a magyaroknak van egy kisebbségi komplexusuk, ezt megróbálják kompenzálni a túlzott nacionalizmussal, és a teljesen jelentéktelen sportsikerekkel. Értemszerűen rengeteg frusztrációt okoz, hogy a nyugati életszínvonal sokkal magasabb, mint a magyar, továbbá hogy a Nyugatra vándorolt magyarok is jóval többet keresnek mint a magyarországi magyarok. Ez a frusztráció idővel gyűlöletté alakul át, hasonlóan, ahogy a nácik utálták a jól élő zsidókat.

aptikjampó 2018.05.27. 12:31:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mondom hogy beteg vagy! :D
Nagyon összeomlott a kis lelked mondd?

tireless treehugger 2018.05.27. 12:45:02

@_most_:

>> Teljesen egyértelmű, hogy a magyaroknak van egy kisebbségi komplexusuk, ...

Ami része egy igen bonyolult kórképnek. Dilihaza és ápoltjai. Teljes pszichológiai lexikont lehetne megtölteni a "magyarság" szindróma részleteivel. Én is csak az elmúlt hónapokban kezdtem el összefüggéseiben átgondolni hogyan épülnek egymásra a dilifaktorok és hogyan adódnak össze hatásukban, és aztán hogy hova vezet ez majd.
Szóval nem vagyok készen vele, de azért csak ideböktem, mert kíváncsi vagyok mindenféle meglátásra.

kávé53 2018.05.27. 12:57:12

Szerintem átgondolandó, hogy az Eu-hoz tartozás alatt a (volt gyarmattartó) Nyugathoz tartozást értjük (és semmi mást), vagyesetleg pán-Európában gondolkozunk. Innen kellett volna indítani a cikket, ha jó szándékkal írta a kedves blogger.

különvélemény 2018.05.27. 13:39:25

Még egy full demagóg blog, hiányzott már, mint a kolera.

Na nézzük sorra.

A genderizmus nyilván előkerült, hisz itt járt májló, így az egybites ballib elkezdte szidni, az egybites jobber meg eltanult pár új szót.

Senki sem uszít másik nép ellen, kivéve persze gyurcsányt és a 23 millió románozást. Az illegális bevándorlás ellen uszít a fidesz.

Szépen ívelted a mondandódat, a kormánykritikus nem feltétlen liberálistól, a fideszes mind idiótáig.

Ezeket a happiness hülyeségeket meg hagyjuk már, távol áll az aktuálpolitikától, a mérés "tudományosságát" meg inkább hagyjuk.

A holland vidék példa a demagógia mintapéldája, nézd meg ott mennyii a nyugdíj, és nálunk mennyi, majd nézd meg a vidéki lakosság demográfiai összetételét. Ezért halott nálunk a vidék, és virágzik nyugaton.

Hogy Szerb Antal mit írt 100 éve, teljesen irreleváns.

CoolKoon 2018.05.27. 14:30:18

@hullajelölt88: Azt magyarul "bolgár"-nak mondják amúgy...

CoolKoon 2018.05.27. 14:34:29

@Közéletünk: Értelmes párbeszédet?! Amikor a csuti suttyóparaszt nyíltan kijelenti a Zindexeseknek (nem is értem, miért nem mondta ki nyíltan azt, hogy "zsindex", ha már lúd, legyen kövér), hogy nekik még fociról se nyilatkozik (mert csak, a pofájuk miatt)?! Ott nem lehet értelmesen beszélni, ahol az egyik oldal azzal indít, hogy "tűzzel-vassal fogunk titeket üldözni" (igen, a civilek elleni boszorkányüldözésre gondolok).

CoolKoon 2018.05.27. 14:39:35

@különvélemény: Ami azt illeti, "májlót" meg se kellett volna hívni, pláne a Fidesznek. Amikor megláttam, hogy egy hivatásos provokátor Schmidt Mária meghívásából jön Mo-ra, csak lestem, mint hal a szatyorban. Konkrétan leesett az állam.

"Senki sem uszít másik nép ellen" - Nem is konkrét nép ellen történik az uszítás, hanem az EU és idegenek ellen. Az előbbi agybaj, az utóbbi színtiszta xenofóbia.

Ja és haldoklik a holland vidék? Hol? Hogyan?

Tom66 2018.05.27. 14:49:13

Nem kell sokat filozofálni, teljesen független a bal vagy jobboldaliságtól, na meg Gyurcsánytól és Orbántól is. Tény, hogy a nyugat a jelenlegi állapotában nem fest rózsás képet. Összehasonlítva az évtizedekkel ezelőtti általános állapotokkal, nyilvánvalóvá válik a jelentős különbség. Nyilván a jó dolgokat el kell ismerni, de a rosszakról sem szabad megfeledkezni, itt nincs helye a politikai korrektségnek. A fiatalság a tapasztalat hiányában természetesen Istenként tekint az EU-ra, de néhány év vagy évtized elmúltával jelentősen változhat a vélemény.

midnightcoder2 2018.05.27. 15:08:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Egyészen pontosan fogalmazva, ma még a nyugat remekül él, a felhalmozódott tartalékoknak köszönhetően, bár már rég nem bírják a versenyt a távol-kelettel. A lakosságuk fogy, öregszik, ezt bevándorlással próbálják pótolni ami addig még úgy-ahogy sikeres amíg ezt a környező csóró keleti régióból teszik - bár ez utóbbiaknak elég súlyos problémát okoznak ezzel. Mindeközben nehezedik rájuk egy jókora migrációs nyomás az állandóan háborúzó, és nyusziként szaporodó közel-keleti és afrikai régiókból is, azonban az onnan érkező polgárok olyan kultúrát hoznak magukkal, ami enyhén szólva is nem egészen kompatibilis az övékkel, ugyanakkor nincs igazán megnyugtató megoldás a távoltartásukra.

Ja. A Titanic egy remek hajó. Kiváló hajtóműve van, csodálatos luxuslakosztályai, kitűnő kapitánya. Van ugyan egy kurva nagy lyuk az oldalán, de ez a jégtömb válsága.

midnightcoder2 2018.05.27. 16:07:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A keresztény Európa szellemi vagyonára? Mert az nem fogy"
Dehogynem. A szellemi vagyon nem egy konstans valami, hanem egy relatív érték a világhoz képest.
A középkortól a legutóbbi időkig Európa azért volt sikeres, mert nekünk volt olyan felhalmozott szellemi vagyonunk, ami másnak nem. Nekünk volt puskánk, vitorlás majd gőzhajónk, vonatunk, épületeink, az indiánnak meg volt nyila, kenuja, bőrsátra. Nem az indián nyert. Ma viszont ez az előny a világ többi részéhez képest jóval kisebb, és folyamatosan erodálódik. Ma már egyre kevesebb olyan dolog van, amit a kicsi ázsiai nem tud megcsinálni, de mi igen. Akkor viszont szerinted hosszú távon mi indokolja, hogy az európai polgár 4-5x annyit kapjon ugyanazért a melóiért mind a kínai ?

2018.05.27. 16:28:56

@CoolKoon: ismerős, mikor a hülyét hüjének írja valaki, de nem azért, mert nem tud hejessirni? ;)

2018.05.27. 16:29:52

@midnightcoder2: fordítsd meg! Mi indokolja, hogy a kínai, indiai az európai vagy amcsi munkaerő bérének a töredékét kapja?

midnightcoder2 2018.05.27. 17:30:11

@hullajelölt88: A cégeket ismerve nem az indiánok bére fog felmenni. Illetve, attól tartok hogy meg fog fordulni idővel a történet, és Európa lesz az offshore és kína az onshore, míg helyettünk India a nearshore.

midnightcoder2 2018.05.27. 18:01:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: És ebből mennyi az olyan, ami arról szól hogy Gipsz Jakabka behozza a zoknit kínából európába 30 forintért, rátesz egy plecsnit és eladja helyben 300 forintért ?

Közéletünk 2018.05.27. 20:03:53

@kávé53: érdekes gondolat, és köszönöm az értelmes kommentet is. alapvetően a nyugati-fejlettségre utaltam, mert hiába gondolkodunk egy teljesen egységes európában, az teljesen sosem lehet egységes, a kölönböző államok történelmi és politikai háttere miatt. magyarország mindig is a kelet és nyugat között állt, így nekünk relatíve könnyebb volt (vagy lenne) intergárlódni, mint mondjuk a balkáni országoknak.

kávé53 2018.05.28. 07:01:51

A K-Ny 'orientáció' a nagyhatalmakhoz való viszonyulást jelentené/jelenti, főként 98 éve. Meg szeretném jegyezni, hogy a magyar történelem nem a XX.században kezdődött, bármennyire is ezen volt/van a fókusz, különösen a révai-aczél - féle, a mai napig tanított történelem- (és kultúrpolitikai) szemlélet miatt. A gyarmattartó, mindent összerabló Ny-tal minimum vesenyképes, de inkább előtte járó, 1867 utáni magyar polgári világ sokaknak állt útjában, voltak bőven ellenségei a határokon innen és túl. A Monarchiát (közös pénz, külügy és hadsereg), ami voltaképpen tekinthető É-D orientációnak ugyanúgy, mint K-Ny-inak, akár tekinthetjük mintának is az Eu számára, gazdasági értelemben mindenképpen, ezért az egykori/mai globalizmus ennek a gondolatától is irtózik -nyilván.. K-Ny orientáció : ha a svédek XII. Károly után nem szüntek volna meg (katonai értelemben) nagyhatalmak lenni, akkor létezne É-D 'orientáció' is, a mai napig. Figyelembe véve a török nagyhatalom kb. 700 éve tartó terjeszkedését nyugat felé, erre az É-D-orientációra manapság igencsak nagy szükség mutatkozik.