Tudatosság és nyitottság

Ítélkezés nélkül

Hogyan befolyásolják a gyerekkori eseményeink az egész életünket?

2018. november 14. - Közéletünk

 Gabrielle Bernstein, - aki a Watkins magazin TOP 100 spirituális tanítóinak 2018-as listáján az 54. helyet foglalja el -, az "Ítélkezés nélkül" c. könyvében nagyszerűen mutatja be, mi történik, ha hagyjuk a félelmünket /egónkat/ irányítani. Az egyik fő pont - amit saját magam csak nemrég fedeztem fel -, hogy a saját ítélkezésünk (és itt nem csak nagy dolgokra kell gondolni, hanem a legapróbbakra is, mint, hogy ki milyen ruhát visel, hogyan beszél, mit csinál stb.) mind-mind reakció olyan eseményekre, amik velünk történtek (leginkább) a gyerekkorunkban.

 

 Mivel az "eredeti" esemény idejében nagy valószínüséggel még nem voltunk tudatában ennek, vagy nem rendelkeztünk még a szembenézés képességével, így azóta magunkban hordozzuk ezeket, ott nyugszanak bennünk, egészen addig, amíg egy bizonyos szituációban fel nem fedik magukat. Fájdalmas mivoltuk miatt pedig sokszor még akkor sem tudunk szembenézni ezekkel a sebekkel, ha felismerjük őket, vagy egyszerűen csak nem tudjuk, hogyan kell azt csinálni.

 A másik fontos dolog, amire Gabrielle rámutat, hogy azáltal, hogy mások felett ítélkezünk, saját magunkat helyezzük egy magasabb pozícióba. Azaz a másik valamit rosszul csinál, ergo mi jobbak vagyunk. Emellett ha valaki felett ítélkezünk, tudatalatt magunk felett is ítéletet mondunk, mivel ami a másikban zavar minket, azt belül megtalálhatjuk magunkban is, jó mélyen.

 Abban a pillanatban, ahogy bátorságot veszünk és elkezdjük megérteni, honnan jönnek a félelmeink, - amelyek tényleg bármik lehetnek, a legkisebb (ha van olyan egyáltalán) gyerekkori emléktől kezdve az életünket megváltoztató traumáig - ráébredhetünk, hogy a cselekedeteink nagyrészt csak reakciók azokra az eseményekre, és érzelmileg igazából ugyanazokat éljük át újra és újra, egészen addig, amíg ki nem törünk ebből a körből.

 Mindannyian hordozunk sebeket, azonban szeretettel, nyitottsággal és megértéssel bárki a gyógyulás útjára léphet.

 

 Gabrielle Bernstein - Ítélkezés nélkül - Édesvíz kiadó, ár - 3290 Ft

 

Ha tetszettek a gondolatok és hasznosnak találod őket, örömmel veszem, ha kedveled a Közéletünk oldalunkat, ahol hasonló tartalmakkal találkozhatsz! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6614371603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.